Manastirea Humor Bucovina

Manastirea Humor

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.593653 LAT 25.854279 LONG


Asezare: sat Manastirea Humorului, com. Manastirea Humorului, jud. Suceava

Denumire:

Manastirea Humor

Datare: 1530

Observatie: In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf. Gheorghe" a Manastirii Humor pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Manastirea Humor (denumita uneori si Manastirea Humorului) este o manastire ortodoxa din Bucovina, construita in anul 1530 in satul Manastirea Humorului din comuna omonima de catre marele logofat Toader Bubuiog. Biserica manastirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sarbatorit in fiecare an pe 15 august) si Sfantul Mucenic Gheorghe (sarbatorit la 23 aprilie).


Manastirea Humor a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 292, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05570. Ansamblul manastiresc este format din patru obiective:


• Biserica "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf. Gheorghe" - construite in 1530 si avand codul SV-II-m-A-05570.01


• Ruinele caselor manastiresti - datand din sec. XVI - XVIII si avand codul SV-II-m-A-05570.02


• Turnul clopotnita - datand din sec. XIX si avand codul SV-II-m-A-05570.03


• Turnul lui Vasile Lupu - construit in 1641 si avand codul SV-II-m-A-05570.04In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica "Adormirea Maicii Domnului" si "Sf. Gheorghe" a Manastirii Humor, impreuna cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, Suceava ("Sf. Ioan cel Nou") si Voronet), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.Manastirea Humor - Istoric


Potrivit predaniilor din batrani, pe la inceputul secolului al XV-lea, in perioada domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), "panul Ivan vornicul care era la Humor" a inaltat o biserica de piatra pe malul unui paraias, in apropiere de confluenta acestuia cu Humorul. Aici exista un schit de calugari care avea anterior o biserica de lemn. In cursul secolului al XV-lea, in jurul bisericii noi s-a dezvoltat un asezamant monahal cunoscut ca Manastirea Humor.


Domnitorii secolului al XV-lea au inzestrat Manastirea Humor cu obiecte pretioase si manuscrise. Dintre manuscrise, se mai pastreaza si astazi Tetraevangheliarul de la Humor, daruit Manastirii Humor in anul 1473 de catre Stefan cel Mare. Pe una din filele acestei carti de cult se afla o miniatura care o infatiseaza pe Maica Domnului cu pruncul Iisus. In partea de jos a miniaturii era pictat Stefan cel Mare, in genunchi, oferindu-i Maicii Domnului, Tetraevangheliarul. Acesta este unul dintre primele portrete laice din Moldova.


In prezent, acest manuscris este pastrat in Muzeul Manastirii Putna.


In primele decenii ale secolului al XVI-lea, biserica zidita de vornicul Ivan s-a prabusit din cauze necunoscute. Ruinele vechii manastiri se pot vedea si astazi, la aproximativ 500 m de actuala biserica


Ruinele bisericii Humorul Vechi au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 291, avand codul de clasificare SV-II-m-A-05569. Pe aceasta lista se precizeaza ca ruinele se afla la circa 100 m sud-vest de incinta actuala.Manastirea Humor - Descrierea Bisericii

Manastirea Humor - Arhitectura

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este construita in plan triconc, cu abside laterale, dar fara turle. Construita in stilul moldovenesc cristalizat in ultimul deceniu al domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), aceasta biserica prezinta o serie de trasaturi distinctive care o deosebesc de bisericile stefaniene. Este vorba de lipsa turlei de deasupra naosului, precum si de prezenta pentru prima data, in arhitectura moldoveneasca, a unui pridvor deschis (in locul obisnuitului pridvor inchis) si a tainitei, incapere noua suprapusa incaperii mormintelor.


Soclul bisericii este din bucati mari de piatra cioplita. Cele trei abside sunt decorate cu firide alungite, iar sub cornisa se afla un rand de ocnite mici. Acoperisul este inalt.


Interiorul bisericii este compartimentat in cinci incaperi: pridvorul deschis, pronaosul, incaperea mormintelor (gropnita), naosul si altarul. Pridvorul deschis are patru arcade mari terminate in arc frant, care se inalta pana sub sirul de ocnite. Spatiul interior al pridvorului este impartit in doua de un arc dublou median. Din pridvor se intra in pronaos printr-un portal cu ancadrament cu muluri in stil gotic, care se termina in arc frant. Intre pronaos si incaperea mormintelor, precum si intre incaperea mormintelor si naos, se afla cate un perete de zidarie strapuns de o deschidere incadrata de baghete incrucisate. In peretele nord-vestic al incaperii mormintelor se afla o usa catre o scara care duce intr-o incapere secreta, numita tainita, unde se ascundea tezaurul bisericii in caz de primejdie. Intre naos si altar se afla o catapeteasma veche, din lemn.


Ancadramentele usilor si ferestrelor sunt de factura gotica.Manastirea Humor - Iconografie

Biserica Manastirii Humor a fost pictata si in exterior si in interior, cu picturi in fresca, ca si bisericile Voronet, Moldovita, Arbore si Sucevita. Ceea ce caracterizeaza in plus intreaga pictura de la Manastirea Humor este unitatea de tonalitate cromatica, datorata predominantei diferitelor nuante de rosu, culoare specifica acestei biserici.


Din cauza intemperiilor, pictura exterioara a fost deteriorata partial. Pictura de pe peretele nordic este cel mai afectata, din ansamblul iconografic putandu-se distinge doar fragmente din Acatistul Sf. Mucenic Gheorghe, din Arborele lui Iesei, doua coloane de filozofi si chipul staretului Paisie. Pe peretele de vest este reprezentata Judecata de Apoi.


Picturile de pe fatada sudica si de pe abside sunt mai bine pastrate. Printre scenele reprezentate sunt cele 24 de scene ale Imnului Acatist al Bunei Vestiri, Soborul Fecioarei, Asediul Constantinopolului de catre persi in anul 625 (in cele trei scene persii sunt inlocuiti de turci), Rugul in flacari, Viata Sfantului Nicolae (in 15 scene), precum si Parabola Fiului Risipitor. Intr-una din scenele din Asediul Constantinopolului este pictat un calaret care arunca o lance spre unul dintre conducatorii armatei otomane.


Pictura interioara continua traditiile iconografice ale picturii murale din vremea lui Stefan cel Mare, punandu-se insa accent mai mult pe caracterul narativ al prezentarii, ceea ce a dus la inmultirea scenelor si registrelor. Pe cupola pronaosului este reprezentata Fecioara rugandu-se, avand la piept medalionul cu pruncul Iisus, iar pe peretii acestei incaperi sunt pictati ingeri, prooroci, evanghelisti, cele sapte sinoade ecumenice, apoi sfinti, martiri si cuviosi.


Picturile din incaperea mormintelor sunt degradate, distingandu-se unele scene din viata Sfintei Fecioare Maria. Pe bolta naosului este reprezentat Iisus Pantocrator inconjurat de ingeri, prooroci si patriarhi, iar pe pereti sunt pictate momente din viata Mantuitorului (in special ciclul Patimilor).


Biserica Manastirii Humor se remarca prin faptul ca are mai multe tablouri votive. Pe peretele vestic al naosului este zugravit domnitorul Petru Rares si familia sa in calitate de ctitori ai bisericii.


In coltul sud-estic al incaperii mormintelor, deasupra nisei unde a fost inmormantat logofatul Toader Bubuiog. In coltul de sud-est al pronaosului se afla un alt tablou in care sunt reprezentati hatmanul si parcalabul Daniil de Suceava si sotia sa Teodosia.Manastirea Humor - Necropola

In biserica Manastirii Humor au fost inmormantati ctitorii si mai multi demnitari ai Moldovei medievale. In incaperea mormintelor se afla mormintele ctitorilor: marele logofat Toader Bubuiog si sotia sa, Anastasia. Cele doua morminte se afla in nise boltite amplasate in peretii sudic si respectiv nordic ai incaperii. Pe peretii de deasupra niselor se afla pictati cei doi soti (separat si nu impreuna) ingenuncheati in fata Mantuitorului Iisus Hristos si a Maicii Domnului.


Mormantul marelui logofat Toader Bubuiog se afla intr-o nisa boltita sapata in peretele sudic. Pe mormantul sau se afla o piatra de marmura frumos sculptata.


Sotia ctitorului, Anastasia, a fost inmormantata intr-o nisa din peretele nordic al aceleiasi incaperi.


In pronaos se afla mormantul episcopului Eftimie al Radautilor (1558-1561), decedat in anul 1561.


De asemenea, in partea stanga a pronaosului se afla mormantul logofatului Solomon.Manastirea Humor - Obiecte de Patrimoniu

Manastirea Humor detine in patrimoniu mai multe obiecte cu valoare documentara si artistica, printre care sunt de mentionat urmatoarele:


• o catapeteasma sculptata artistic si aurita.


• un jet domnesc din lemn, datand din secolul al XVI-lea si avand pe montantii spetezei cate un cap de bour.


• un analoghion din 1545.


• o cruce mica de lemn, cu o inscriptie in care se arata ca a fost confectionata in anul 1623.


• 6 icoane de dimensiuni mari, pictate in secolele XV-XVI. In acestea sunt reprezentati Mantuitorul Hristos (doua), Maica Domnului (doua), Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Arhanghel Mihail.Manastirea Humor - Alte Obiective

Manastirea Humor - Ruinele caselor manastiresti


Toader Bubuiog a construit, odata cu biserica, si chilii pentru calugari si ziduri inconjuratoare, potrivit obiceiului existent in acea epoca. Chiliile au fost reparate si reconstruite in secolul al XVIII-lea.


Dupa desfiintarea manastirii in 1783, chiliile s-au ruinat aproape complet. In cladirile din fostul ansamblu monahal a functionat o scoala pentru copiii localnicilor, iar din 1850 acestea au fost folosite ca depozit pentru materialele autoritatilor austriece.


In prezent, din aceste chilii nu mai exista decat niste ruine pe latura de sud si de est. Ruinele caselor manastiresti au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 294, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05570.02.Manastirea Humor - Turnul lui Vasile Lupu


In anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a imprejmuit biserica cu ziduri de piatra si a construit un turn masiv. Turnul se afla la nord-est de cladirea bisericii si facea parte initial din zidul de incinta al Manastirii Humor. In prezent, se mai observa doar cateva ruine din acest zid (pe laturile de vest si de est ale turnului). Cladirea turnului este sprijinita pe laturile de nord si de vest de doua contraforturi inalte.


Turnul are un plan patrat cu latura de 8 m, un parter si trei etaje. Incaperile au bolti semicilindrice asezate alternativ pe directii opuse (nord-sud, vest-est, nord-sud si vest-est). In incaperea de la parter se intra pe o usa dispusa pe latura de sud. La primul etaj se ajunge de pe o scara exterioara cu trepte de lemn, sustinute de console incadrate in zidarie. De la primul etaj se urca la etajele superioare pe scari cu trepte de piatra inguste, cuprinse in grosimea zidariei. Incaperile de la etaj sunt luminate prin ferestre mici cu cadre de piatra. La ultimul etaj se afla un balcon de lemn asezat pe grinzi puternice sprijinite pe console de lemn. Acoperisul turnului este inalt si in patru ape, cu o rupere in panta foarte pronuntata. El are invelitoare din sita si se prelungeste peste galeriile balconului.


Turnul avea un rol defensiv, in incaperile de la etaj putandu-se refugia aparatorii complexului, impreuna cu odoarele de pret ale manastirii. Scara care ducea la etaj putea fi distrusa pentru a-i impiedica pe invadatori sa patrunda in acele incaperi.


Turnul lui Vasile Lupu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 296, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05570.04.Manastirea Humor - Turnul clopotnita


Turnul clopotnita a fost construit in secolul al XIX-lea pe latura de est a ansamblului. El este realizat din lemn si are un etaj. La parter se afla intrarea in ansamblul Manastirii Humor, iar la etaj este camera clopotelor.


Turnul clopotnita a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004 la pozitia 295, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05570.03.Manastirea Humor - Obiecte apropiate

Complexul de Agrement Arinis Gura Humorului, 6.8 Km distanta fata de Manastirea Humor


Partia de schi Soimu din Gura Humorului, 10.5 Km distanta fata de Manastirea Humor


Telescaunul Gura Humorului, 10.5 Km distanta fata de Manastirea Humor


Manastirea Voronet, 10.7 Km distanta fata de Manastirea Humor


Biserica Sfantul Dumitru din Ciprian Porumbescu, 21.8 Km distanta fata de Manastirea Humor


Casa memoriala Cipriant Porumbescu, 22 Km distanta fata de Manastirea Humor


Muzeul Ciprian Porumbescu, 22 Km distanta fata de Manastirea Humor


Zoo Soimaru Ilisesti, 23 Km distanta fata de Manastirea Humor


Biserica Romano-Catolica din Cacica, 23.7 Km distanta fata de Manastirea Humor


Salina Cacica, 23.8 Km distanta fata de Manastirea Humor


Manastirea Solca, 34.7 Km distanta fata de Manastirea Humor


Manastirea Moldovita, 37.1 Km distanta fata de Manastirea Humor


Biserica Arbore, 42.3 Km distanta fata de Manastirea Humor
Localizare Manastirea Humor
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania