Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava Bucovina

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: 0 lei

Taxa Foto: 0 lei

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.641801 LAT 26.262981 LONG


Asezare: str. Ioan Voda cel Cumplit, nr. 2, loc. Suceava, jud. Suceava

Denumire:

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava

Datare: Secolele XVI-XIX

Observatie: Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05469

In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica "Sf. Gheorghe" de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, impreuna cu alte 6 biserici din Bucovina (Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota si Voronet), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Manastirea "Sfantul Ioan cel Nou" este o manastire ortodoxa din Bucovina, construita in perioada 1514-1522 in orasul Suceava. Ea este asezata pe strada Ioan Voda cel Cumplit nr. 2, pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei. Biserica de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou are hramurile Sfantul Gheorghe (sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie) si Sfantul Ioan cel Nou (sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie).


Manastirea Sfantul Ioan cel Nou a indeplinit rolul de resedinta mitropolitana a Moldovei (1522-1677). Aici se afla moastele Sfantului Ioan cel Nou, aduse in anul 1589 de la Biserica Mirauti (fosta catedrala mitropolitana a Moldovei).


Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul de clasificare SV-II-a-A-05469 si fiind formata din 5 obiective:


Biserica "Sf. Gheorghe" - datand din 1514-1522 si avand codul SV-II-m-A-05469.01;


Clisiarnita - paraclis - datand din 1629 si avand codul SV-II-m-A-05469.02;


Staretia - datand din secolul al XIX-lea si avand codul SV-II-m-A-05469.03;


Corpul de chilii - datand din secolul al XIX-lea si avand codul SV-II-m-A-05469.04;


Turnul clopotnita - datand din 1589 si avand codul SV-II-m-A-05469.05.


In anul 1993, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus Biserica "Sfantul Gheorghe" de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Istoric


Fondarea manastirii si aducerea moastelor Sfantul Ioan cel Nou


In anul 1513, Biserica Mirauti (catedrala mitropolitana a Sucevei din acel moment) a fost puternic devastata de un incendiu. Ca urmare a devastarii catedralei mitropolitane, domnitorul Bogdan al III-lea al Moldovei (1504-1517), fiul lui Stefan cel Mare, a inceput in anul 1514 construirea unei noi biserici cu rol de catedrala mitropolitana. Voievodul a trecut la cele vesnice in anul 1517, biserica fiind ridicata numai pana la nivelul ferestrelor.


Constructia noii biserici a fost finalizata in anul 1522 de fiul lui Bogdan, Stefanita Voda (1517-1527).


In anul 1589, domnitorul Petru Schiopul a mutat aici moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Biserica Mirauti (unde fusesera aduse de Alexandru cel Bun in 1402). Tot atunci a fost adaugat un pridvor si s-a construit turnul clopotnita de pe latura nordica a incintei.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Arhitectura


Biserica se asemana prin planul treflat, proportii si trasaturi arhitecturale cu Biserica Inaltarea Domnului de la Manastirea Neamt.


Biserica este sustinuta de 9 contraforturi. Edificiul este inconjurat de ocnite dispuse sub cornisa. Pe fetele absidelor se afla firide alungite.


Deasupra naosului se afla o turla octogonala zvelta cu patru ferestre in cele patru puncte cardinale, asezata pe doua randuri de baze stelate suprapuse si sprijinita de patru contraforturi pe laturile oarbe.


Biserica a fost acoperita initial cu invelitoare de plumb, dar aceasta a fost furata in urma invaziilor care au avut loc in Moldova in secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Astfel, acoperisul a fost refacut de mai multe ori din sita (sindrila lunga si ingusta confectionata din brad sau fag). Cu prilejul lucrarilor de restaurare conduse de Romstorfer, acoperisul a fost realizat intre anii 1904-1910 din tigla smaltuita si colorata.


În interiorul bisericii de la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou se intra printr-un pridvoras adaugat pe latura nordica in anul 1837 de catre mitropolitul Veniamin Costachi, care a inlocuit un altul mai vechi ridicat de mitropolitul Teofan de la Rasca in anul 1579. Usa de intrare in pridvor se termina printr-un arc in acolada, portalul de trecere in pronaos se incheie in arc frant.


In biserica nu se afla morminte, ctitorii ei (Bogdan al III-lea si Stefan al IV-lea) fiind inmormantati la Manastirea Putna.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Iconografia

Biserica Manastirii Sfantul Ioan cel Nou a fost pictata in fresca in stil bizantin atat in interior, cat si in exterior.


Picturile din interior dateaza din vremea domniei lui Stefanita Voda (1517-1527). Pe peretii pridvorului si pronaosului sunt pictati sfinti praznuiti de Biserica Ortodoxa (sinaxarul), precum si unele scene din istoria crestinismului (calendarul). Deasupra usii de intrare in pronaos se afla icoana Sfintei Fecioare Maria Glicofilusa.


In cupola turlei naosului este pictat Pantocratorul, pe peretii turlei fiind o reprezentare a Liturghiei ceresti cu cortegiile de ingeri, Profetii si Apostolii, iar la baza turlei, in pandantivi, se afla chipurile celor patru evanghelisti. In registrul de sus sunt reprezentate Patimile lui Iisus (Spalarea picioarelor, Impartirea Vesmintelor, Drumul spre Golgota, Rastignirea, Coborarea de pe Cruce, Paza Mormantului, Inaltarea Domnului, Pogorarea Sfantului Duh ..), incepand dinspre peretele nordic. In partea inferioara a peretilor naosului sunt reprezentati sfintii militari.


Tabloul votiv a fost pictat pe partea dreapta a naosului. La 24 iunie 1589 odata cu aducerea in biserica a moastelor Sf. Ioan cel Nou a fost amplasat in dreptul tabloului votiv un baldachin de piatra. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, indepartandu-se peretele dintre naos si pronaos, a disparut o buna parte din tabloul votiv, mai exact chipul Mantuitorului, care primea prin Sf. Gheorghe macheta bisericii pictata in miniatura si partea superioara a chipului lui Bogdan al III-lea. Pe portiunea ce a mai ramas, langa racla cu moaste, se pastreaza o parte din chipul lui Bogdan al III-lea, precum si chipurile fiilor sai, Stefanita Voda si Petru.


Pe partea opusa tabloului votiv (pe un pilastru de pe peretele sudic) se afla zugravita scena Aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou in timpul lui Alexandru cel Bun, iar ceva mai sus se distinge chipul lui Stefan cel Mare.


In altar sunt reprezentate Maica Domnului, Invierea lui Lazar si cele doua scene din Impartasania Sfintilor Apostoli si 16 Sfinti Ierarhi in registrul de jos.


Din cauza vechimii, multe picturi au fost inecate in fum. Intre anii 1906-1909 pictorul vienez Johann Viertelberger a curatat pictura interioara de fum si a reimprospatat-o stangaci. In prezent, pictura interioara se afla in proces de restaurare.


Pictura exterioara dateaza din vremea lui Petru Rares (1534) si se aseamana cu cea de la Humor si Moldovita. Din frescele exterioare pastrate se mai deslusesc doar cateva pe peretele de la sud, mai adapostit de vanturi si ploi. Frescele pastrate pe latura sudica a bisericii sunt Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola Fiului risipitor (patru scene), Arborele lui Iesei etc. Arborele este incadrat de o parte si de alta de catre chipurile a cate sapte filozofi din antichitate ca Platon, Aristotel si altii.


Pe fatada absidei laterale nordice a fost pictat Cinul, Scara Sfantul Ioan Sinaitul - in dreptul pronaosului, iar pe fatada sudica este Judecata de apoi acoperita in unele locuri de tencuiala aplicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.


Intre anii 1979-1983 s-au desfasurat lucrari de curatare si restaurare a picturii exterioare, cu rezultate deosebite pe fatadele sudica si vestica.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Odoare de pret

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou a fost inzestrata de-a lungul timpului cu numeroase obiecte de mare valoare artistica-documentara. Sunt de mentionat urmatoarele:


• argintaria de la racla Sfantul Ioan cel Nou - 12 placi de argint gravate de mesteri locali in vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432), care infatiseaza scene din mucenicia sfantului. Ele au fost asezate pe racla din lemn de chiparos in care se pastreaza moastele. Placile sunt lucrate in tehnica au repoussé, ele fiind legate intre ele prin benzi fine de filigran de argint cu motive florale.


• cruce cu maner - sculptata artistic in lemn de chiparos de catre Popa Nichifor in 1550 si donata bisericii de catre mitropolitul Grigorie Rosca


• 2 xilografuri (clisee tipografice) - sapate inainte de 1632 si donate de mitropolitul Petru Movila al Kievului


• 2 xilografuri - lucrate de monahul Ioan intre anii 1658-1659


• o xilogravura lucrata in anul 1661


• Icoana Mantuitorului Iisus Hristos si Icoana Maicii Domnului din pronaosul bisericii - donate de muzicianul Grigore Vindereu (1830-1888)Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Alte constructii

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Zidul de incinta


Manastirea Sfantul Ioan cel Nou a fost imprejmuita inca de la inceput de ziduri de piatra. Odata cu trecerea vremii, zidurile de incinta au fost inlaturate.


In a doua jumatate a secolului al XX-lea, au fost construite noi ziduri de incinta din piatra, de inaltimi reduse.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Turnul clopotnita


Turnul clopotnita a fost construit in anul 1589, prin stradania domnitorului Petru Schiopul, dupa mutarea in Biserica "Sf. Gheorghe Nou" a moastelor Sfantului Ioan cel Nou. Pe peretele sudic al naosului bisericii se afla o inscriptie aurita cu urmatorul continut: "In anul 7097 (=1589) iunie 24, a acoperit biserica Mitropoliei si a facut si clopotnita si a adus si pe Sfantul Ioan in Mitropolie."


El a fost amplasat pe latura de nord a Manastirii Sfantul Ioan cel Nou, servind si ca intrare in manastire. Turnul clopotnita a fost construit din piatra si caramida dupa un plan patrat (cu latura de 11,80 m) si avea initial doar un singur nivel zidit din piatra. Apoi apar benzi de cate trei randuri de caramizi. Alternarea aceasta o gasim si la turnul Manastirii Galata din Iasi.


Intre anii 1898-1910, arhitectul austriac Karl Romstorfer a efectuat lucrari de restaurare la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou. Cu acest prilej, tunului i s-a mai adaugat un etaj si o turla, fiind decorata partea superioara a zidurilor cu firide si cu ocnite. Acoperisul turlei a fost realizat din tigla colorat-smaltuita, la fel ca si cel al bisericii. Astfel, in prezent, turnul masoara 34 metri.


In cadrul cercetarilor din anul 1939 s-au gasit pe latura de sud a primul etaj urmele usii prin care se putea patrunde in clopotnita cu ajutorul unei scari portative de lemn. Usa prevazuta cu un ancadrament de piatra cioplita a fost inlocuita, umpluta si apoi s-a practicat un spatiu pentru fereastra. Zidirea acestei usi a facut ca accesul in turn sa se faca prin practicarea unei taieturi prin zidul de vest.


In arcada intrarii s-a gasit santul de glisare al portilor culisante si cel al grinzii de baricadare a usilor. In partea de sus a arcadei taietura cu o latime aproximativ de 20 cm, patrunde in zid pana la 58 cm in cheia de bolta, iar lateral 1,66 m spre vest si 1,62 m spre est. Lacasul pentru grinda ce bloca portile are 23/24 cm, patrunde in zid spre est pana la aproximativ 4,04 m, iar spre vest aproximativ 0,49 m.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Clisiarnita - paraclis


Aceasta cladire a fost construita intre anii 1626-1629, in partea de nord-est a Manastirii Sfantul Ioan cel Nou. Ctitorul paraclisului este mitropolitul carturar Anastasie Crimca. Cladirea avea rolul de paraclis de iarna, fiind asemanatoare cu mica biserica din cimitirul Manastirii Dragomirna.


Eclesiarnita are dimensiuni relativ mici: 13,65 m lungime, 6,15 m latime si o inaltime pana la streasina de 5,2 m.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Corpul de chilii

Actualul corp de chilii dateaza din secolul al XIX-lea.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Staretia


Cladirea staretiei a fost construita in perioada 1894-1896. Aici a functionat o scoala clericala din 1786 si apoi Institutul Teologic incepand din 1826.Manastirea Sfantul Ioan cel Nou - Obiective Apropiate

Biserica Invierea Domnului din Suceava, 260 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou


Muzeul de Stiintele Naturii din Suceava, 400 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou


Biserica Sfantul Ioan Nepomuk din Suceava, 440 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou


Biserica Domnitelor din Suceava, 500 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou


Muzeul de Istorie din Suceava, 550 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Hanul Domnesc din Suceava, 600 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Biserica Sfantul Dumitru din Suceava, 600 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Biserica Mirauti din Suceava, 600 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Biserica Sfantul Nicolae din Suceava, 750 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Casa memoriala Simion Florea Marian din Suceava, 800 m distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Biserica Adormirea Maicii Domnului din Suceava, 2.4 Km distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Manastirea Zamca, 2.4 Km distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Biserica Sfantu Ilie din Scheia, 2.5 Km distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Muzeul Satului Bucovinean, 3 Km distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava


Cetatea de Scaun a Sucevei, 3 Km distanta fata de Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava
Localizare Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania