Manastirea Moldovita

Orar de Vizitare: -

Taxa de Vizitare: -

Taxa Foto: -

Telefon: -

Galerie Foto

Harta Localizare

GPS: 47.657102 LAT 25.571119 LONG


Asezare: Vatra Moldovitei, jud. Suceava

Denumire:

Manastirea Moldovita

Datare: 1532

Observatie: Biserica de la Manastirea Moldovita este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Manastirea Moldovita este asezata in comuna Vatra Moldovitei la o distanta de circa 15 km de comuna Vama.


Biserica pictata de la Manastirea Moldovita este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.Manastirea Moldovita - Istoric


Originea Manastirii Moldovita ramane invaluita in negura vremii, traditia amintind de existenta ei inca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.


Sub pasnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotita si inzestrata de ctitori, Manastirea Moldovita a dainuit pana la sfarsitul secolului al XV-lea cand, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit. Ruinele ei se vad si astazi, la circa 500 m distanta de actuala Manastire Moldovita.


Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, Stefan cel Mare, vrand sa continue existenta Manastirii Moldovita, a ales locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si a construit actuala biserica a Moldovitei in anul 1532, inchinand-o aceluiasi hram „Buna Vestire”. In aceeasi epoca, Domnul imprejmuieste Biserica cu ziduri si turnuri de aparare, dandu-i aspectul unei mici fortarete. Fara indoiala ca au existat locuinte, dupa fundatiile care se vad in partea nordica, pe a caror temelii episcopul Efrem de Radauti, intre anii 1610-1612, a construit clisarnita (casa egumeneasca) pentru locuinta sa, pentru pastrarea odoarelor bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti, continuand in acest fel opera culturala a lui Petru Rares.Manastirea Moldovita - Arhitectura

Arhitectura bisericii cu hramul „Buna Vestire” de la Manastirea Moldovita imbina elemente de arta bizantina si gotica. Ea continua stilul arhitectonic al manastirilor moldovenesti, stil cristalizat in epoca lui Stefan cel Mare. Ctitoria lui Petru Rares aduce in plus dimensiunile mai mari, tendinta de inaltare si de zveltete. Elemente tipice goticului tarziu transilvanean, care pot fi sesizate aici, dovedesc ca la constructie au participat si mesteri pietrari din Ardeal.


Pictura interioara, realizata la cinci ani dupa ridicarea bisericii de la Manastirea Moldovita, reprezinta, alaturi de pictura Manastirii Voronet, un exceptional document artistic al epocii de stralucire spirituala din vremea celor doua domnii ale lui Petru Rares. Tendinta de umanizare a figurilor divine si prezenta simtamintelor profund omenesti in multe din scenele ciclului evanghelic sunt trasaturi proprii ale minunatelor fresce de la Manastirea Moldovita, care si-au pastrat nealterate prospetimea si stralucirea culorilor.


In tabloul votiv de la Manastirea Moldovita este infatisat ctitorul Petru Rares, impreuna cu familia sa. Desi pastreaza caracterul unui portret oficial, acesta indica preocuparea artistului anonim de a reda viata interioara a personajelor reprezentate.


Unul dintre punctele de atractie al Manastirii Moldovita il constituie pictura exterioara (executata al fresco), mai ales cea de pe peretele sudic al bisericii care s-a pastrat in bune conditii. Stilul frescelor exterioare este cel post-bizantin, cu influente din goticul international si chiar din arta Renasterii. Cei mai multi specialisti considera ca pictura de la Manastirea Moldovita este realizata de zugravii coordonati de vestitul Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru RaresManastirea Moldovita - Obiective InvecinateLocalizare Manastirea Moldovita
Inscrie o unitate de cazare

Hotel, Pensiune, Complex Turistic, Vila, Apartament, Cabana, Han, Hostel, Motel

Catalog Descopera Romania

Inscrie un restaurant sau o pizzerie

Restaurant, Pizzerie, Fast Food, Cofetarie

Catalog Descopera Romania


Inscrie un pub, bar.

Pub, Bar, Cafenea, Ceainarie

Catalog Descopera Romania